טיפול משפחתי

בטיפול משפחתי מסייעים לבני המשפחה לפתור קונפליקטים בינאישיים, ליצור תקשורת חיובית ע"י הקשבה לצרכים של בן המשפחה ולשפר את היחסים ביניהם באמצעות מערכת כללים המבוססים על כבוד ותמיכה הדדית.

שלומי לוי I פורסם: 05/07/2015

.

טיפול פסיכולוגי מתמקד בחיי הנפש של הפרט, ומטרת העל בטיפול היא להקל על סבל וכאב באמצעות דיבור, ובהתאם לצרכיו לכוון את המטופל לשינויים בעולמו הפנימי. לעומת זאת, טיפול משפחתי מתמקד במשפחה כיחידה אחת מתוך הנחה שמרבית הבעיות יכולות להיפתר באמצעות הבנת הבעיה, ושינוי היחסים ביניהם ע"י יצירת תקשורת חדשה.

התא המשפחתי הוא המעגל החברתי הראשון והמשמעותי ביותר לבני המשפחה. תפקיד ההורים לספק לילדיהם מענה לכל צורכיהם הרגשיים והבריאותיים, אולם התא המשפחתי עשוי להוות גם מקור לקשיים, קונפליקטים, כעסים ואכזבות.

ישנם גורמים שונים שיכולים להוביל לערער את היציבות של התא המשפחתי, אנו חיים בתקופה בה ההורים עובדים שעות רבות, מרבים להיעדר מהבית, נתונים ללחצים כלכליים, מתחים במשפחה ורצון לפתח קריירה. לעיתים קרובות, ריבוי המשימות של ההורים עשויים לפגוע באיזון של המערכת המשפחתית ואף להשפיע על חיי הנישואין. רבים מהאנשים שמים דגש על שאיפות למימוש עצמי וישנה פחות נכונות להתפשר על מערכות יחסים שנחוות באופן שאינו מספק דיו. בהתאם לזאת, ניכר כי שיעור הגירושין הולך וגדל, משפחות מתפרקות והיחסים בין הורים וילדים נעשים מורכבים יותר. במיוחד בתקופה שבה נוצר טשטוש גבולות בין מוקדי הסמכות וישנה פגיעה בסמכות האב. לנוכח ההתמודדויות המורכבות של ההורים, הם מתקשים להגדיר כללים וגבולות ברורים ומוסכמים שיכולים להרתיע את ילדיהם ולהיענות לסמכות. פעמים רבות היעדר גבולות גורם לילדים לפתח קשיים רגשיים שונים כמו לדוגמא, חרדות, בעיות התנהגות והפרעות אכילה בקרב מתבגרים. מלבד הצרכים של ההורים לפרנס את המשפחה אנו המבוגרים יכולים לאפשר לעצמנו תחביבים, עיסוק בתזונה, ספורט חברים ואחרים שבסופו של דבר נוגע לעיסוק בחיים אישיים. באותו אופן וכחלק משינוי תרבותי בו ישנם פלאפונים אישיים, טאבלטים, מסכי מחשב וטלוויזיה ילדים צעירים ומתבגרים מרבים לבלות מול מסכים. כלומר גם הם עסוקים יותר בעצמם ופחות פנויים לתקשורת ויחסים בינאישיים שאינם דרך האינטרנט. כל אלו מקשים על היכולת לשמור על תא משפחת יציב ולעיתים קרובות מובילים לפגיעה בתקשורת בקרב בני המשפחה או חלק מחבריה, למאבקי כוחות ויחסים מתוחים הפוגעים בדינמיקה המשפחתית. במצבים מעין אלו שהמערכת המשפחתית יצאה מאיזון מומלץ לפנות להתייעצות מקצועית.

.

.

טיפול משפחתי מתמקד במשפחה כיחידה אחת מתוך הנחה שמרבית הבעיות יכולות להיפתר ביצירת תקשורת חיובית ושינוי היחסים באמצעות מערכת כללים המבוססים על כבוד ותמיכה הדדית 

.                                

.

לשאלות נוספות על טיפול משפחתי או לפגישת היכרות ניתן לפנות אליי ואשמח לסייע לכם בכל אשר תצטרכו. ליצירת קשר לחצו כאן

.

.

1. מתי כדאי לפנות לטיפול משפחתי?

נפש האדם מתחילה להתפתח כבר בתקופת הינקות ובעיקר עד שנת החיים הראשונה. היא ממשיכה בילדות המוקדמת ומתעצבת לה בעיקרה אך ממשיכה להתפתח מעט גם בגיל ההתבגרות ובבגרות המוקדמת. פרויד אבי הפסיכואנליזה פיתח מספר מודלים על נפש האדם ויצא מנקודת הנחה שלכל אדם תהליכים נפשיים שחלקם מודעים וחלקם לא מודעים. תכנים אלו עברו בחלקם הדחקה עקב תחושות אשמה, בושה או משאלות אסורות מהעבר. קונפליקט נפשי שהתפתח בהווה נגרם כתוצאה משחזור פגיעה או עקב סתירה מהעבר בין כללים חברתיים לבין צרכים ורצונות שנותרו בלתי פתורים. בואן מוסיף שאותם קונפליקטים שלא נפתרו עוברים באופן לא מודע מדור לדור ומשפיעים על בני המשפחה שצפויים לחזור על אותם דפוסים בזוגיות ובהורות שלהם. נתמקד במספר קונפליקטים מרכזיים שעשויים לגרום לפנייה לטיפול משפחתי:

א. דפוסי תקשורת לקויים במשפחה – כאשר ישנם קונפליקטים ומאבקי כוחות בין בני המשפחה כפי שבאים לידי ביטוי ביחסים בין ההורים לבין עצמם, בקשר הורה-ילד או בין האחים במשפחה.

ב. בעלי צרכים "מיוחדים" – כאשר בני משפחה נוטים לייחס בעיות לאחד מחבריה כפי שמוגדר בספרות הפסיכולוגית כ"פציינט מזוהה". ההתמקדות ב"פציינט המזוהה" כמי שמעורר מחלוקות ומתחים משפיע על הדינמיקה והיחסים בתוך המשפחה ובד"כ גורם להם להגיע לטיפול. בן המשפחה המדובר עשוי לסבול מנכות/מוגבלות פיזית או בשל היותו נתון למשבר נפשי מסיבות הקשורות בתפקוד הלימודי, קשיים חברתיים, פרידה, חרדה, דיכאון, הפרעת אכילה ואחרים.

ג. משברים ואירועי חיים – התפתחותם של משברים ואירועי חיים המערערים את התא המשפחתי כמו לדוגמא, התפרקות המבנה המשפחתי, מבנה משפחתי חדש, אובדן של בן משפחה או משבר כלכלי.

ד. שלבי מעבר או שינויים בחיי משפחה – כאשר ישנם שינויים המשפיעים באופן ישיר או עקיף על בני המשפחה כגון: היריון, לידת תינוק חדש, ילד/ה בגיל ההתבגרות ומעבר דירה/עיר ו/או מסגרות חינוך.

.

.

2. טיפול משפחתי בגישה פסיכואנליטית

טיפול משפחתי מתמקד במשפחה כולה או בחלק מחבריה אך מתחיל פעמים רבות בעקבות אחד מבני המשפחה. הטיפול מתייחס למשפחה כולה כאל מטופל אחד, מנקודת הנחה שהקושי של אחד מחברי המשפחה מהווה סימפטום לבעיה של המשפחה כולה. טיפול משפחתי מתמקד בזיהוי קונפליקטים בינאישיים, משחקי כוח, סודות, קשיים כלכליים ודרכי תקשורת והתנהגויות בעייתיות העשויות לפגוע בתפקוד המשפחתי ושל כל אחד מחבריה. תחילתו של טיפול משפחתי במפגשי היכרות כדי לנסות להבין מכל אחד מחבריה כיצד הוא מבין את הבעיה, ממתי הוא מבין שהבעיה החלה, מול מי מבני המשפחה הוא חווה קושי, והאם נעשה ניסיון במסגרת המשפחתית לטפל בה. בחלק מהמקרים מתקיים מפגש עם ההורים ולאחריו כל אחד מהילדים נפגש עם המטפל בנפרד. המפגש הפרטני משמעותי מאחר והוא מאפשר לכל אחד לדבר על הבעיות במשפחה באופן חופשי יותר וגם מתוך הבנה שכל אחד מבין וחווה את הקשיים בצורה שונה. לאחר ההבנה את הסיבות לקשיים ניתן לקבל החלטה לגבי המבנה הטיפולי (למשל הורה עם ילד) ולהגדיר את מטרות הטיפול המשפחתי. הטיפול המשפחתי מכוון להיות קצר וממוקד בהתאם למטרה טיפולית שנקבעה עם בני המשפחה. מניסיוני המקצועי, כאשר בני המשפחה מגיעים עם מוטיבציה ורצון ניתן להוביל לשינוי משמעותי במישור האישי והמשפחתי כאחד.

.

.

טיפול משפחתי מטפל בבעיות תקשורת ומאבקי כוחות בין בני המשפחה ומכוון למענה קצר וממוקד בהתאם למטרה הטיפולית שנקבעה

.

.

נשארת עדיין עם שאלות על טיפול משפחתי? לפגישת היכרות ניתן ליצור עימי קשר בקישור הבא ואשמח לסייע בכל אשר תצטרכו.

שלומי לוי I פסיכולוג חינוכי מומחה, פסיכותרפיסט ופסיכואנליטיקאי בקליניקה בפתח תקווה

.

מאמרים נוספים

טיפול זוגי

שפסיכותרפיה למבוגרים

הדרכת הורים

טיפול במתבגרים

שאלות ותשובות

.

טיפול פסיכולוגי בפתח תקווה
טיפול משפחתי בפתח תקווה
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
whatsapp icon