האם אתה מרגיש שלפעמים הדרישות הגבוהות שאתה מציב לעצמך ולסביבה שלך פוגעות ביכולת להנות מהחיים? ביקורתיות מסוימת כלפי עצמנו והסביבה היא כמובן חיונית לשמירה על ערכים ותפקוד תקין בחברה, אך כשהיא הופכת לנוקשות או לפרפקציוניזם שדורש מושלמות בכל תחום, היא עלולה להוביל למגבלות חמורות. הצורך להחמיר עם עצמך ולדרוש מהסביבה להיות תמיד "מושלמת" עשוי לפגוע בהנאה היומיומית שלך, להכביד על עשייה וליצור תחושת תסכול תמידית. במיוחד כשמדובר ביחסים זוגיים ובינאישיים. במאמר זה, נבחן כיצד נוקשות ופרפקציוניזם כאלו יכולים להוביל לקשיים, וכיצד ניתן לשחרר את הצורך בשלמות, לשנות את דפוסי החשיבה והדרישות, וליצור מקום להנאה, יצירתיות ויחסים טובים יותר.
שלומי לוי I פורסם: 27/02/2017 I עדכון ועריכה ינואר 2025
.
הפרעת אישיות טורדנית כפייתית (OCPD) מאופיינת בנוקשות ופרפקציוניזם – תכונות שיכולות להקשות לא רק על העבודה והארגון, אלא גם על יצירת קשרים בריאים עם הסביבה. אם אתה מוצא את עצמך מתמודד עם מחשבות בלתי פוסקות על איך הכול צריך להיות מושלם, ייתכן שאתה מתמודד עם OCPD.למשל, כאשר אתה מוצא את עצמך משקיע שעות רבות בהשגת תוצאה "מושלמת" בכל משימה שאתה נוגע בה, גם אם מדובר במשימות "קטנות", כמו סידור הבית או ההתארגנות היומיומית שלך. תאר לעצמך סיטואציה שבה אתה מרגיש צורך לחזור שוב ושוב על פעולות מסוימות, עד שהן ייראו לך מדויקות ומושלמות. זה יכול להוביל לתחושת תסכול כאשר לא מצליחים לעמוד בציפיות שהצבת לעצמך.
במערכת זוגית או חברתית, הצורך המוגזם בשליטה ובציפיות גבוהות עשוי להוביל למתחים עם בני הזוג או חברים. לדוגמה, ייתכן שתהיה מודאג אם עשית מספיק כדי לשמח את בן הזוג שלך, או תתפוס את עצמך בודק אם הסביבה מתנהגת כפי שאתה חושב שהיא צריכה להתנהג. מצב כזה עשוי לגרום לך לתחושת ניכור או כעס כלפי אחרים, ופעמים רבות זה מקשה על יצירת קשרים קרובים.
אנשים הסובלים מהפרעת אישיות טורדנית כפייתית נוטים לעבוד שעות ארוכות ולדרוש מעצמם הרבה מאוד. הם יכולים להצטיין בעבודת צוות ובמצבים מקצועיים, אבל הקפדה על כל פרט עשויה להוביל גם לעומס נפשי ולתחושת בידוד. הם לא תמיד מוכנים לקבל עזרה מאחרים, מה שעלול להקשות עליהם להתמודד עם תחושת הלחץ שמלווה אותם. ניתן לומר בפשטות שהם עלולים להרגיש כי הם מתמודדים לבד, גם כשהם נמצאים במערכת חברתית או מקצועית.
במקרים רבים, הסיבות לדפוסים אלו עשויות להימצא בילדות, שם נחשפו לגבולות נוקשים או חינוך עם עונשים קשים. אם תחושת השליטה הייתה נדרשת מהם כבר בילדותם, זה עשוי להיגרם לחיפוש תמידי אחר שליטה גם בבגרות. אנשים עם OCPD לעיתים מתקשים להסתגל לשינויים או לפשרות. לדוגמה, בפתרון בעיות או בקבלת החלטות משותפות, ייתכן שתחוש שבאופן אוטומטי יש רק דרך אחת נכונה, ואתה מתקשה לשנות את עמדתך.
הטיפול באנשים הסובלים מהפרעת אישיות טורדנית כפייתית מאפשר לך להבין לעומק את הדפוסים שמניעים אותך ולפנות מקום לגמישות מחשבתית ורגשית. תוכל להכיר את הצרכים שלך, להבין את הדרישות המופרזות שהצבת לעצמך וללמוד דרכים חדשות להתמודד עם מצבים של מתח ושינוי, תוך שמירה על קשרים בריאים עם הסביבה.
הטיפול בקליניקה שלי משלב הבנות פסיכואנליטיות מעמיקות עם טכניקות קוגניטיביות וגישות טיפוליות נוספות, תוך הקשבה אמפתית והתאמת הטיפול באופן אישי לצרכים שלך. במהלך הטיפול, נעבוד יחד על קביעת מטרות וקצב שמתאימים לך, תוך יצירת תהליך שמוביל לשחרור רגשי, ורכישת תובנות חדשות, במטרה להוביל לשינוי משמעותי בחיים..
.
לשאלות נוספות או לקביעת פגישת היכרות, ניתן ליצור עימי קשר באמצעות – הקישור הבא!
.
.
סימפטומים מרכזיים
עיסוק יתר בפרטים, רשימות, סדר, ארגון ולוחות זמנים
אנשים עם OCPD שמים דגש בלתי רגיל על כל פרט ופרט, לעיתים עד כדי כך שהם מאבדים את תמונת המציאות הכללית. הם עשויים לבזבז זמן על סידור רשימות או ארגון יתר, מה שגורם להם להתעכב על משימות ולהימנע מלהשלים את מטרותיהם. לדוגמה, אדם כזה יכול לבזבז שעות על יצירת לוח זמנים מפורט להוצאות הבית או על סידור פריטים מסוימים במשרד בצורה קפדנית ביותר, על אף שיש להם עבודה דחופה יותר לעשות.
.
קבלת החלטות
במהלך היום אנו נדרשים לקבל החלטות בתחומים רבים – בלימודים, בעבודה, בזוגיות ובכל תחומי החיים. אנשים הסובלים מאישיות טורדנית כפייתית מתקשים מאוד לקבל החלטות מאחר והם מתייחסים כמעט לכל פרט או החלטה ברצינות ובחשיבות מוגזמת. כל החלטה חייבת להיות נכונה ומדויקת, ולכן פעמים רבות מחשש לבצע טעות או להרגיש כישלון הם דוחים את קבלת ההחלטה. לדוגמה, בתחום הלימודי, אדם כזה עשוי להיתקל בקושי להחליט איזה מקצוע ללמוד או באיזו מסגרת לימודים לבחור. הוא יכול להרגיש תקוע, כיוון שכל אפשרות נתפסת בעיניו קריטית כבעלת השלכות חשובות מאוד. במפגשים חברתיים, אדם כזה עשוי להרגיש צורך לכפות את דעתו על חבריו. לדוגמה, כאשר מתכננים יציאה למסעדה, הוא יתעקש על בחירת מקום שהוא מכיר ומתאים לו, ולא ייתן מקום להצעות של אחרים. גם אם חבריו רוצים ללכת למקום אחר, הוא ידרוש מהם לשנות את ההחלטה ולהסכים למה שהוא חושב שנכון.
.
פרפקציוניזם
הם דורשים מעצמם שבכל תחום ועניין הכול יתבצע בצורה מושלמת. בתחום הזוגי, הדרישה לפרפקציוניזם מאופיינת בחוסר פשרות. הם יחפשו בן זוג "מושלם" עבורם, ולעיתים יהיו כל כך קשוחים בדרישותיהם, שזה עשוי להקשות עליהם למצוא מישהו שמתאים להם. לדוגמה, אם הם נמצאים בזוגיות, הם עשויים להרגיש חוסר סיפוק תמידי. כל פעולה שבן הזוג עושה, אפילו הקטנה ביותר, תיבחן על פי סטנדרטים מאוד גבוהים – מה שגורם למתחים יומיומיים. במקרים כאלה, כל שיחה או פעולה של בן הזוג עלולה להוביל לוויכוחים ותסכולים פנימיים, כי הם לא יכולים לקבל שהדברים לא תמיד מתנהלים בדיוק לפי הציפיות שלהם. הם ירגישו צורך לפסול או לשנות את כל מה שנראה להם לא מושלם, כמו עיצוב הבית או תכנון החופשה. בכל פעם שהמצב לא עונה על הסטנדרטים שהציבו, הם ירגישו מתוחים וחסרי מנוחה ועשויים להרגיש בסימפטומים שונים של דיכאון. פרטים נוספים במאמר טיפול בדיכאון.
.
מסירות מוגזמת לעבודה והקרבה לחיים האישיים
חוסר האיזון בין העבודה לחיים האישיים יכול להיות חמור. אנשים עם OCPD לעיתים קרובות מקריבים זמן פנוי ויחסים אישיים כדי לעבוד עוד שעות נוספות, מתוך תחושת חובה לשלמות. לדוגמה, הם עשויים לעבוד בשעות נוספות כל ערב, תוך שהם מזניחים את הזמן עם המשפחה והחברים.
.
עמדה מצפונית יתר וחוסר גמישות בתחום המוסר והערכים החברתיים
אנשים אלו מצפים מעצמם ומאחרים לסטנדרטים מוסריים וערכיים מחמירים מאוד. כל חוסר התאמה לערכים האישיים שלהם יכול להוביל לכעס או תסכול. לדוגמה, אדם יכול להרגיש שאנשים סביבו לא מצייתים לכללי ההתנהגות שהציב, ויכולה להיווצר תחושת כעס כאשר הם לא פועלים לפי הדרך או העקרונות שהוא מאמין בהם.
.
קשיים להיפטר מחפצים ישנים או חסרי ערך
אנשים עם OCPD נוטים לשמור על חפצים ישנים ובלתי חשובים, מתוך תחושת חיבור או פחד לבזבז משאבים. לדוגמה, אדם כזה יכול לשמור על ניירת ישנה או פריטים שאין להם ערך אמיתי, כמו מכשירים פגומים או בגדים שלא נעשה בהם שימוש במשך שנים.
.
חסכנות מופרזת ונטייה להחזיק דברים
אנשים עם OCPD בדרך כלל חוששים להוציא כסף ולהיות בזבזנים, אף על פי שלעיתים לא מדובר בצורך אמיתי, אלא בתחושת שליטה חסרת פרופורציה על המשאבים. לדוגמה, הם יכולים להתעקש לחסוך כל שקל ולהימנע מהוצאות על דברים שיכולים לשפר את איכות החיים שלהם, מתוך פחד לבזבז יותר מדי.
.
נוקשות ועקשנות
נטייתם להיות נוקשים ולא מוכנים לשנות את דעתם או להתפשר. כל שינוי או גמישות נראית בעיניהם כסכנה או איום על הסדר והשליטה. לדוגמה, הם עשויים להתעקש על ביצוע משימה מסוימת בדרך מסוימת, גם אם יש דרכים טובות יותר או יותר יעילות.
.
צמצום רגשי
קיים אצלם קושי להביע רגשות של חום ואהבה, שכן הם מרגישים שזה מאיים עליהם באובדן שליטה על עצמם. הם חשים שפתיחות רגשית תגרום להם להרגיש פגיעים, ולכן הם מצמצמים את רגשותיהם כלפי אחרים. לדוגמה, אם בן הזוג שלהם אומר להם "אני אוהב אותך", הם עשויים להימנע מלבטא רגש דומה, או לשדר ריחוק רגשי. ההתנהגות הזו יכולה להוביל לתחושות של ניכור וריחוק גם בתוך מערכת זוגית.
..
נוטים להתאכזב מהסביבה
הם מרוכזים מאוד בעצמם וחשוב להם מאוד שיתייחסו אליהם באופן שתואם את הציפיות שהציבו. הם מרגישים שהם עושים הרבה למען המשפחה והסביבה, ומצפים שכולם ינהגו כלפיהם בדרך דומה. כשאנשים סביבם לא פועלים לפי ציפיותיהם, הם מגיבים באכזבה גדולה לדוגמה, אדם כזה עשוי להרגיש אכזבה ממקורבים אם הם לא מצייתים לתוכנית שהוא בחר, או אם לא מציעים לו עזרה בדיוק בזמן ובאופן שהוא מצפה לו. הוא עשוי להרגיש מנותק או פגוע אם הסביבה לא משתפת פעולה עם הרצונות והדרישות שלו.
.
.
גורמים להתפתחות אישיות טורדנית כפייתית
צורך בשליטה
לפי תאוריית ההתפתחות הפסיכוסקסואלית של פרויד, השורשים של אישיות טורדנית כפייתית עשויים להתפתח בשלב האנאלי, שבו ילדים בגיל 1-3 מתחילים לפתח תחושת שליטה בגופם, במיוחד בנוגע לשליטה על צרכים. ילדים עלולים לחוות מאבקי שליטה עם ההורים בזמן גמילה מחיתול, מה שיכול להוביל לרגש חזק של צורך בשליטה מוחלטת. כאשר ההורים קפדניים מדי ודורשים מהם להיות "מושלמים", הילד עלול לאמץ את ההתנהגות הזו בעתיד. לדוגמה, ילד שחי בסביבה שבה ההורים מציבים דרישות גבוהות מדי עשוי ללמוד, מתוך המאבקים המילוליים והדרישות המתמשכות, כי השגת שליטה מוחלטת היא הדרך היחידה לשרוד ולהרגיש בטוח.
.
נוקשות וביקורתיות עצמית גבוהה
על פי המודל המבני (הסטרוקטורלי) של פרויד, "האגו" ו"הסופר-אגו" הם חלקים בנפש שמתפתחים במהלך חיינו. ה"סופר-אגו" מייצג את הסטנדרטים המוסריים הגבוהים של האדם, והוא יכול להפוך לנוקשה ומבקר יתר על המידה, במיוחד אם ההורים היו מאוד ביקורתיים כלפי הילד. הצורך להיות מושלם, שמאופיין בנטייה לפרפקציוניזם, עשוי להתפתח ולהתבטא בהפרעת אישיות טורדנית כפייתית. לדוגמה, ילד עם "סופר-אגו" נוקשה, שגדל במשפחה עם דרישות גבוהות, עשוי להרגיש שהוא תמיד חייב להיות "הכי טוב" או "מושלם", מה שמוביל לעומס נפשי ולתחושת כישלון מתמדת כאשר הוא לא מצליח לעמוד בסטנדרטים שהציב לעצמו.
.
הזדהות עם ההורים
שני המנגנונים הנפשיים "אגו" ו"סופר-אגו" מתפתחים כחלק מתהליכי הזדהות של ילדים עם הוריהם. לאקאן, פסיכואנליטיקאי מפורסם, מתאר את ה"אגו" כיצירה חברתית שמבוססת על אוסף השתקפויות של אחרים. הילדים נחשפים למבטים של ההורים ושל הסביבה, שמובילים אותם לאמץ התנהגויות, ערכים, רגשות ותחומי עניין דומים לאלה שלהם. במובן זה, הזדהות היא מעין "מודל" חיצוני שמשפיע על הילד, ובאופן לא מודע הוא מפנים את קווי האישיות וההתנהגויות של ההורים כחלק מהתפתחות הזהות האישית שלו. תהליך ההזדהות עם ההורים לא רק מביא להפנמת דברים חיוביים, אלא גם עלול להוביל להפנמת תכנים שליליים, כמו נטייה לנוקשות וביקורתיות אליה התייחסנו קודם. לדוגמה, אם הילד גדל במשפחה שבה הוריו מצפים ממנו להשיג שלמות בכל תחום, הוא עשוי לאמץ את ההתנהגות הזו ולהפוך לנוקשה וביקורתי כלפי עצמו וכלפי אחרים.
.
קשיים בקבלת החלטות ובחוסר אמון
פרויד תיאר את הבעיה של "מחלת הספק" כתופעה שבה אדם לא מסוגל לקבל החלטות וחש שהעולם כולו מלא בספקות. אנשים עם OCPD נוטים לחוות ספק תמידי לגבי כל דבר, כולל קבלת החלטות "קטנות וגדולות". דוגמה: אדם עם OCPD עשוי להימנע מלקבל החלטות באופן עצמאי, ולפנות להתייעצות תמידית עם אחרים כדי להוריד את תחושת הספק ולמצוא פתרון שיבטיח להם תחושת ביטחון.
.
פחד ואובדן שליטה
הנרקיסיזם, מושג שמקורו במיתולוגיה היוונית, מתאר את האהבה שהאדם חש כלפי עצמו. פרויד טוען כי כל אדם נולד עם מטען של אנרגיה נפשית, אותה כינה "ליבידו". בשלב המוקדם של ההתפתחות, הילדים משקיעים את האנרגיה הזאת בעצמם, מה שמכונה "נרקיסיזם ראשוני". במהלך ההתפתחות, הילדים מצפים לעבור לשלב מתקדם יותר, שנקרא "נרקיסיזם שניוני", שבו האנרגיה מופנית כלפי אובייקטים חיצוניים, כמו למשל התעניינות בבני המין השני בגיל ההתבגרות.
באופן כללי, התפתחות אישיות טורדנית כפייתית יכולה להיגרם מקונפליקטים לא פתורים בנוגע לשליטה, אשר מעוררים תחושות של פחד וחרדה בקשר עם הסביבה. כאשר הילדים אינם מצליחים להתמודד עם בעיות אלו, הם עשויים להפנות את האנרגיה כלפי עצמם ולהתמקד בצרכים האישיים שלהם. הם מתקשים לראות את הצרכים של אחרים ובבגרותם עשויים לפתח צורך לשלוט בסביבה כדי להרגיש שהם מחזיקים בידיהם את תחושת השליטה שאבדה. לדוגמה, ילד שגדל בסביבה שבה הייתה תחושת פחד מתמידה מאובדן שליטה – לדוגמה, על ידי הורים שהיו נוקשים ודומיננטיים – עשוי להפוך למבוגר שמרגיש צורך לשלוט בכל תחום בחייו כדי להימנע מהפחד לאבד שליטה.
.
לסיכום, הגורמים להתפתחות אישיות טורדנית כפייתית כוללים קונפליקטים רגשיים לא פתורים, בעיקר בהקשר לשליטה וביקורתיות עצמית. השפעות חינוכיות קפדניות או מאבקי שליטה עם ההורים בגיל הילדות עשויים לעצב דפוסים נוקשים. בנוסף, קונפליקטים פנימיים בנוגע לנרקיסיזם ותחושות פחד מהסביבה יכולים להוביל לפיתוח הצורך לשלוט ולהימנע ממגע עם רגשות של אחרים.
.
.
טיפול פסיכולוגי
הטיפול באנשים עם הפרעת אישיות טורדנית-כפייתית משלב הבנות פסיכואנליטיות מעמיקות, עם טכניקות קוגניטיביות וגישות טיפוליות נוספות, תוך הקשבה אמפתית והתאמת הטיפול באופן אישי לצרכים שלך. במהלך הטיפול, נבנה יחד את המטרות ואת הקצב שמתאימים לך, תוך יצירת תהליך שכולל שחרור רגשי, הקלה ותובנות חדשות, במטרה להוביל לשינוי משמעותי ולתמוך בהתמודדות נכונה ויעילה יותר בחייך.
אם אתה מוצא את עצמך מרבה לעסוק בפרטים הקטנים ולחשוב שהכול חייב להיות מושלם, זה יכול להיות סימן שאתה מתמודד עם הפרעת אישיות טורדנית כפייתית. יש אנשים שמרגישים צורך עז לשלוט בכל תחום בחייהם, מה שעשוי להוביל לקשיים בקבלת החלטות, תחושת תסכול או חיכוכים במערכות יחסים. אם אתה מוצא את עצמך מתקשה לשחרר שליטה או לא מסוגל להפסיק לבקר את עצמך ואת הסובלים מסביבך, ייתכן שהגיע הזמן לבדוק כיצד דפוסים אלה משפיעים על חייך.
הטיפול הפסיכואנליטי מתמקד בהבנה מעמיקה של המחשבות והרגשות שמניעים את ההתנהגויות אלו. אנחנו ננסה למצוא את הסיבות והקונפליקטים הלא מודעים שגורמים לך להרגיש צורך תמידי לשלוט, להימנע מטעויות או לשאוף לשלמות בכל דבר. המטרה המרכזית היא לפתח את מודעות עצמית לאותם דפוסים ולמצוא דרכים להתמודד איתם בצורה יותר גמישה, ככה שתוכל לקבל החלטות בצורה חופשית יותר, להרגיש חיבור רגשי אמיתי עם הסביבה שלך ולהיות מסוגל להינות מהחיים מבלי להרגיש שאתה חייב להיות תמיד מושלם. אני כאן כדי להקשיב, לתמוך ולכוון אותך במציאת הדרך הנכונה ביותר להתמודד ולהרגיש טוב יותר עם עצמך.
.
.
לשאלות נוספות או לקביעת פגישת היכרות, ניתן ליצור עימי קשר באמצעות – הקישור הבא!ֱֱֱֱֱֱ
/
שלומי לוי I פסיכולוג חינוכי מומחה, פסיכותרפיסט ופסיכואנליטיקאי בקליניקה בפתח תקווה
.
.
מאמרים נוספים
הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)